Artisanal cheese workshops in the State of Alagoas, Brazil: know-how, reinterpretations and challenges in the legalization of activities

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33237/2236-255X.2025.6928

Keywords:

Dairy products, Artisanal production, Family farming, Health legislation, State of Alagoas

Abstract

The production and marketing of artisanal dairy products is a widespread agri-food activity in the Northeast of Brazil, maintained mainly by rural producers linked to family agribusiness. Based on this approach, this article aims to analyze the dynamics of the production of these foods in cheese workshops in the state of Alagoas. The empirical context used was the Dairy-Producing Territory, located in the hinterland of the state, due to its economic, social and cultural configuration, which is linked to the development of dairy farming and the expansion of dairy product processing units. The methodology is based on theoretical, documentary and field research. The empirical research was carried out between 2019 and 2021, period in which 22 production units were identified. In 2024, new fieldwork was carried out with the purpose of updating the collected information. On these occasions, the continuity of cheesemaking practices in the workshops was verified. Although these establishments play an important role in the processing and distribution of cheese and butter in local and regional market channels, they operate informally in relation to current legislation. Faced with pressure from the health inspection authorities and an increase in production capacity, the workshops have adopted processes of readjustment and technical specialization, which have given new meaning to traditional knowledge and artisanal practices in the production of dairy products.

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Author Biographies

José Natan Gonçalves da Silva, Universidade de Pernambuco (UPE/Campus Garanhuns)

Atua como Professor Adjunto da Universidade de Pernambuco (UPE), Campus Garanhuns. Possui Doutorado em Geografia (2021) pela Universidade Federal de Sergipe, além de Mestrado (2016) e Licenciatura em Geografia (2013) também pela Universidade Federal de Sergipe. Integra o Grupo de Estudos e Pesquisas sobre Alimentos e Manifestações Tradicionais (GRUPAM/UFS/CNPq), o Grupo de Pesquisa em Estudos Geográficos do Nordeste Brasileiro (UPE/CNPq) e a Rede de Estudos Agrários (REA). Pesquisa sobre a Geografia dos Alimentos, Produção e Reconfiguração do Espaço Rural, Ruralidades e Agricultura Familiar. 

Sônia de Souza Mendonça Menezes, Universidade Federal de Sergipe (UFS)

Professora Associada IV do Departamento de Geografia da Universidade Federal de Sergipe. Cursou Doutorado, Mestrado e Licenciatura em Geografia UFS. Realizou o Estágio Pós-doutoral no período de 06/2019 a 06/2020 no Laboratório dos Estudos Territoriais -Laboter, vinculado ao Instituto de Estudos Socio Ambientais - IESA na Universidade Federal de Goiás. Coordenou o Programa de Pós-Graduação em Geografia no biênio 2017-2019. Foi Coordenadora adjunta do PPGEO no biênio 2019-2021. Atualmente é Coordenadora Adjunta do Programa de Pós-Graduação em Geografia/UFS. Coordenou os Programas PIBID no período de 2015-2018 e Residência Pedagógica 2018-2019. Participa como membro do Conselho Editorial da Revista Geonordeste e do Conselho Científico da Revista Campo-Território. É líder do Grupo de Estudos e Pesquisas sobre Alimentos e Manifestações Tradicionais - GRUPAM/UFS/CNPq. Integra a Rede de Estudos Agrários-REA formada por docentes da UNESP-Rio Claro-SP; UNIPEL-RS, UNIFAL-MG; UNIMONTES-MG; UFS-SE; UERJ; FURG; UEPG, UPE. Também participa como membro do Centro Internacional de Pesquisa do Observatório de Segurança Alimentar e Nutricional do Estado de Sergipe e da Rede Sial do Brasil. É membro da Rede Sergipana de Agroecologia - RESEA. Coordena pesquisas relacionadas aos estudos sobre a produção, circulação e consumo de alimentos; SIAL-Sistema Agroalimentar Localizados; Soberania e Segurança Alimentar Nutricional; Agroecologia; Geografia cultural e Ensino da geografia. Coordenou o Projeto PROMOB: Análise das novas territorialidades no espaço rural nos estados de Sergipe, Minas Gerais e Goiás financiado pelo Edital CAPES/FAPITEC N 10/2016 - PROMOB, o qual envolveu docentes e discentes dos Programas de Pós-Graduação em Geografia da UFS, UFG e UFMG.

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Published

2025-05-04

How to Cite

SILVA, José Natan Gonçalves da; DE SOUZA MENDONÇA MENEZES, Sônia. Artisanal cheese workshops in the State of Alagoas, Brazil: know-how, reinterpretations and challenges in the legalization of activities. Journal Geotemas, Pau dos Ferros, v. 15, p. e02509, 2025. DOI: 10.33237/2236-255X.2025.6928. Disponível em: https://homologacaoperiodicos.apps.uern.br/index.php/GEOTemas/article/view/6928. Acesso em: 7 jul. 2025.

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